Monday, April 18, 2011

Александър Мирчев - известен икономически експерт предвиди кризата

Александър Мирчев е един от най-известните световни икономически експерти, който предупреди световната общественост за предстоящата икономическа криза и побликува план за преодоляването и. Д-р Александър Мирчев е основател на компания Крул Корпорейшън (Krull Corporation), чиято основна цел е извършване на консултации на проекти от световен мащаб.

Разположената във Вашингтон (САЩ) компания, е специализирана в икономическият растеж, индостриалното развитие и преструкторирането. От както е създадена фирмата на господин Мирчев е консултирала успешно както международни фирми и компании, така и държави по въпросите относно развитието и успешното разработване на пазарите в различни региони на света. През 2010 година Александър Мирчев обсъди с Euro Week международните икономически проекти за стабилизиране на финансовите институции в бързо развиващите се пазари, където представи своето експертно мнение по въпроса. Според Александър Мирчев, новите икономики имат по-добър шанс да се справят икономическата криза от старите. В страни като например Китай, Русия, Индия, Бразилия, Казахстан и други страни с подобна икономика, ако се приложи метода на широко обхватна фискална стабилизация, съчетана с рекапитализация и либерализация на изискванията за резервите все още могат да се изолират от негативите на световната криза. „В сегашната икономическа борба е важно за бързо разрастващите се икономики да не прекъсват стремежа си за модернизация и изградената си програма за свободен пазар за по-добра производителност и конкурентноспособност, които ще им дадат способност да се конкурират в едни по-добри за икономиката времена”, каза пред Euro Week Александър Мирчев. Като съветник на казахстанския министър-председател Карим Насимов по икономическите въпроси и председател на борда на директорите на казахстанското държавно инвестиционно средство „Kazyna”, Александър Мирчев изказа несъгласие с идеята на правителстворо на САЩ за предприемане на мащабен план за финансово подпомагане, с цел възстановяването на доверието в световната финансова система.

Според Александър Мирчев затварянето на независимата пазарна търговия на Съединените Американски Щати за новите пазари ще се отрази негативно на нововъзникващите пазари, тъй като това ще доведе до рязък спад на цените на търговските стоки, които в допълнение със ситуация на ликвидност ще изчерпят всички финансови средства на новите пазари в преход. Александър Мирчев подчерта, че всеки един от новите пазари е уникален и не трябва да се слагат под общ знаменател. Като председател на борда на директорите на Казахстанския фонд за устойчиво развитие „Kazyna” Александър Мирчев каза, че в случая с казахстанската икономика нещата зависят успешното развитие на т.н. развити пазари. Основната цел и мисия на д-р Александър Мирчев в „Kazyna” е постигане на стабилност и засилване на конкурентноспособността на икономиката на Казахстан, което ще спомогне на казахстанската икономика да оцелее и устои на срива на световната икономика. За да се справи с проблемите във финансовия сектор Казахстан въвежда „Фонд за стабилизиране на активите”.

Според Александър Мирчев предприетите в страната мерки са добри за Казахстан, но може би няма да имат ефект при други икономики, поради това към всеки нов пазар трябва да подхожда различно, като се вземат предвид неговите специфики и нужди.